Leerlingen bedenken mooie oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken wijk Donderberg Roermond

Publicatiedatum: 08-04-2019

“Het project heeft me geleerd om anders tegen zaken aan te kijken”
  
Jouw oplossingen voor een vraagstuk presenteren voor een volle zaal in het Gouvernement in Maastricht. Voor die uitdaging stonden leerlingen van BC Broekhin, Lyceum Schöndeln en Niekée tijdens de finale van het Jeugd-WOP. Acht groepjes presenteerden hun ideeën voor de Donderberg aan een jury die bestond uit deputé Hans Teunissen (Sociale agenda Limburg), Ferdinand Pleyte, wethouder gemeente Roermond en Harold Lardinois (directeur Wonen Zuid).

De leerlingen zijn vanaf november vorig jaar aan de slag geweest met de vraag: “Hoe zou jij de Donderberg verbeteren?” Daarmee bieden ze jeugdige inspiratie aan het wijkontwikkelingsproces (WOP) dat de Roermondse wijk Donderberg rijk is. Tegelijk deden ze, buiten de schoolmuren, ervaring op met maatschappelijke vraagstukken in de samenleving. 

Maatschappelijke vraagstukken
De thema’s hadden betrekking op de maatschappelijke vraagstukken: gezonde voeding en bewegen; voorkomen van voortijdig schoolverlaten; wijkbewoners mogen trots zijn op hun wijk; wat moet er gebeuren om fijn te kunnen wonen in de hoogbouwflat De Viever en hoe zorg je ervoor dat we de mening horen van alle mensen in de wijk.

Prachtige beoordelingen
Alle groepen ontvingen een prachtige beoordeling van de jury. De vraagstukken waren behoorlijk pittig en alle groepjes hadden zich hierin goed verdiept. De meeste waardering ging uit naar het groepje dat met oplossingen kwam voor de problemen in de flat De Viever. Er kan alleen een oplossing komen als partijen hierin samenwerken. En die toezegging werd ter plekke gedaan. 

Leerervaring
Met dit project ervaren de leerlingen dat je de wereld dicht bij huis kunt verbeteren en dat je mening en ideeën er toe doen. Voor de professionals in de wijk is het goed om aansluiting met de leefwereld van de jongeren te krijgen en houden.  De scholen hebben voor dit project een innovatiesubsidie ontvangen van De OnderwijsWerkplaats.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden