Opbouw van de huurprijs

De huur bestaat uit de kale huurprijs en eventuele bijkomende servicekosten. Maar je  woonlasten bestaan uit meer dan alleen de huur.

Kale huurprijs
De puntentelling bepaalt de maximale huurprijs die voor een woning mag worden gevraagd. De puntentelling voor jouw woning vind je in het klantportaal. Ook het energielabel van de woning maakt onderdeel uit van deze telling. In de meeste gevallen ligt de daadwerkelijke huurprijs van een woning lager dan de maximale huurprijs. Meer informatie over dit onderwerp is te vinden bij de huurcommissie.

Servicekosten
De servicekosten  betaal je iedere maand als een vast voorschot. Welke kosten je betaalt is afhankelijk van waar je woont. Sommige mensen betalen alleen voor een glas- en rioolverzekering. Bij anderen komen daar nog kosten bij voor de schoonmaak van algemene ruimtes of het onderhoud van openbaar groen.

Ook kan het waterverbruik of de stookkosten in de servicekosten zitten. Deze servicekosten zijn natuurlijk sterk afhankelijk van je eigen verbruik. De hoogte van je voorschot bepalen we dan ook samen op basis van je daadwerkelijke verbruik.
Ieder jaar in juni krijg je van ons de afrekening van de servicekosten. Hierbij verrekenen wij het voorschot met de daadwerkelijk gemaakte kosten.

Extra woonlasten
Water, energie, gemeentelijke heffingen en verzekeringen komen iedere maand nog bovenop de kale huurprijs van je woning. Om vooraf een beeld te krijgen van de hoogte van deze bedragen kun je terecht op www.woonbond.nl en www.nibud.nl. En je kunt informatie opvragen bij je gemeente en energieleverancier. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Huurtoeslag
Om je woonlasten af te stemmen op je inkomen kun je recht hebben op huurtoeslag. Zo kan iedereen betaalbaar en goed wonen. De hoogte van deze huurtoeslag is afhankelijk van verschillende factoren en loopt altijd via de Belastingdienst. Op deze website kun je een proefberekening maken en je eventuele toeslag aanvragen. Hier heb je je DigiD en burgerservicenummer voor nodig. 

Vergeet niet om wijzigingen in je persoonlijke situatie door te geven. Bijvoorbeeld bij een loonsverhoging of als je met iemand gaat samenwonen. Dat voorkomt nare verrassingen achteraf.

Te hoge woonlasten

Soms kan het gebeuren dat ondanks de eventuele huurtoeslag, de verhouding tussen het inkomen en de woonlasten uit balans is en voor problemen zorgt. In dat geval bekijken we samen of verhuizen naar een goedkopere woning een oplossing kan zijn. Mocht verhuizen een optie zijn, dan kijken we ook samen naar hoe we de tussenliggende periode financieel kunnen overbruggen. Een verhuizing kost namelijk ook geld en heeft tijd nodig. Over de mogelijkheid tot verhuizen en in welke situaties dit kan, hebben wij met onze huurdersbelangenverenigingen goede afspraken gemaakt.

Meer informatie? 
Wil je meer informatie over verschillen in huurprijzen? Neem dan eens een kijkje in onderstaande brochure. 

Brochure Verschillen in huurprijzen