Onderhoud van je tuin

Een groene tuin, met gras, planten, struiken of een boom, is goed voor je gezondheid. Groen zuivert de lucht en zorgt voor minder stress, meer plezier, ontspanning én rust.

Niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren betekent een groene tuin een gezonder leven. Veel bijen-, vlinder- en libellensoorten worden bedreigd met uitsterven. Een beetje groen in elke tuin is al genoeg om ze te redden.

Groen in plaats van stenen is gewoon heel goed voor het klimaat. Meer groen in de tuin betekent dat het vele water beter de bodem in kan lopen. Ook zorgt veel groen ervoor dat je directe omgeving minder opwarmt. Zelfs op het balkon zorgt het voor verkoeling. Waar veel stenen zijn, is het veel warmer, omdat stenen warmte vasthouden.

 

Wat betekent dit voor jou?

Een groene tuin vraagt vaak niet om meer onderhoud dan een stenen tuin. Er bestaan veel planten en struiken die nauwelijks onderhoud nodig hebben. Groene vingers hebben is dus niet nodig.

Met bodembedekkers, zoals een maagdenpalm of een ooievaarsbek, kun je al veel verschil maken. Dit zijn planten die weinig tot geen onderhoud nodig hebben. Heesters of vlinderstruiken zijn ook planten waarmee je kan vergroenen met nauwelijks onderhoud.

We helpen jou hier graag bij. Ook als je geen financiële middelen hebt. Neem contact met ons op om te kijken wat we voor je kunnen betekenen. Ook hebben wij tuingereedschap te leen. Stuur je e-mail naar: leefbaarheidwonen-zuidnl

Begin klein

We laten je graag zien wat er allemaal mogelijk is. En er is heel veel dat je kunt doen. Heb je al eens aan een geveltuintje gedacht?

  • Geveltuin

Vergroen bijvoorbeeld de stoep voor je woning door een rij tegels te verwijderen. In veel gemeenten wordt hier graag aan meegewerkt. Kijk eens op de website van jouw gemeente en zoek op geveltuin.

  • Ontstenen voor en/of achtertuin

Door een paar (rijen) tegels of siergrind te verwijderen en te vervangen door groen heb je je voortuin al aardig vergroend. Doe het vooral ook niet alleen. Betrek je buren en overburen erbij. Maak er een straatactiviteit van bijvoorbeeld. Ga met een groepje mensen aan de slag om samen jullie voortuin aan te pakken. Onze partners zoals groenbedrijven, gemeenten, maar ook wij helpen daar graag bij.

Meer tips

Voor meer handige tips en informatie neem je een kijkje op de website van stichting Steenbreek. Deze landelijke organisatie weet alles van het vergroenen van je tuin én balkon.

Hulp nodig?

Wij helpen je graag. We kunnen jou, onder bepaalde voorwaarden, dus ondersteunen met een klein budget of uit te lenen gereedschap. Maar we denken ook graag met je mee als je zelf ideeën hebt. Daarvoor kun je terecht bij onze collega’s van het team sociaal beheer. Stuur je e-mail naar: leefbaarheidwonen-zuidnl

Ook kun je bij steeds meer gemeenten terecht voor (financiële) ondersteuning voor het vergroenen van je voor- en/of achtertuin. Kijk eens op de website van jouw gemeente of deze iets voor jou kan betekenen. 

Stenen vervangen door groen is op een balkon natuurlijk geen optie. Maar het vol zetten of hangen met potten met mooie planten of struiken is wel een heel goed idee. Ook hier worden de mensen, insecten en bijen blij van.  

Wij zorgen dat de omgeving van jouw wooncomplex wordt aangepakt. De komende jaren vergroenen we op steeds meer plekken. Daar lees je hier meer over.

Wat wij zelf doen

Als een woning met een tuin vrijkomt, halen wij overtollige verharding weg. Een paadje of een terras laten we zoals het is. 

Bij sterk verwaarloosde tuinen gaan we opnieuw aan de slag om meer dan de helft van de tuin te vergroenen. We leggen daarbij ook een fatsoenlijk paadje en een terras aan. De nieuwe huurder mag vervolgens uit een aantal tuinontwerpen een keuze maken.

Inspiratie

Wil je meer weten over wat we al gedaan hebben? Neem dan een kijkje op onze pagina Inspiratie